UV absorbenter/HALS - Acm Group

UV absorbenter/HALS

UV-absorbenter absorberar solljus och flourescerande ljus i det ultravioletta spektrat. Syftet är att filtrera bort skadligt UV-ljus innan det hinner bilda fria radikaler. De skyddar polymerer i färger och plast från oxidativ nedbrytning från UV-strålningen. Beroende på polymertyp så är det UV-ljus av olika våglängd. Val av UV-absorbent styrs bl.a. av vilken våglängd som den skall absorbera, således indirekt av vilken polymer som är aktuell.

UV-absorbenter kan inte absorbera all UV-strålning som ett färgskikt utsätts för. En del går oundvikligen in i färgen och bildar fria radikaler av polymeren i färgen. Det är här som HALS (Hindered-Amine Light Stabilizer) samverkar med UV-absorbenter. HALS-molekylen bryter ned de fria radikaler som bildas och hindrar dem från att generera fler radikaler. Oftast används en kombination av UV-absorbent och HALS i en färgformulering.

Sortimenten av UV-absorbenter och HALS är omfattande och består av en rad olika komplexa molekyler som väljs utifrån förutsättningar när det gäller våglängd och sammansättningen på det material som skall skyddas.

Varunamnen för våra UV-absorbenter och HALS är Chiguard®.

 

 

 

 

 

Chiguard® 5530

Du är:
>
UV absorbenter/HALS
Dela sidan: