Vi tog en pratstund med våra ägare - Acm Group
2021-10-13

Vi tog en pratstund med våra ägare

 

Det har nu gått 14 år sedan Bengt Wigermo och Tommy Petersson hösten 2007 startade ACM. De blickar tillbaka på åren som gått sedan dess. De skrattar tillsammans och Bengt säger, – vi är helt överens om att det vi gjorde då var rätt och idag ångrar vi ingenting, även om det var en hel del att reda ut och ordna med innan allt var på plats.

Bengt Wigermo, ägare till ACM

Bengt som idag hunnit bli 70 år jobbar fortfarande en del. –Jag ser mig mer som en deltidspensionär, säger Bengt. Han sköter fortfarande om ekonomin i företaget och sitter i styrelsen tillsammans med Tommy och Emil Engvall som är VD. Dessutom sitter han med i Kyrkorådet i Palma de Mallorca där han bor på halvtid sedan tolv år tillbaka. –Kyrkorådet hade behov av någon med erfarenhet att driva företag och jag fick frågan och tackade ja.

I övrigt har Bengt sina barn och barnbarn som han gärna vill prioritera och spendera mer tid med. Äldsta barnet Lina bor i Järna utanför Södertälje med sin man och två barn, 14 och 10 år gamla. Antonia är mellanbarnet och bor i Eksjö där hon är i slutet på sin period som AT-läkare, och så Isaac som bor i Malmö och pluggar en 2-årig Master på CBS i Köpenhamn.

I veckorna blir det en hel del golf och bad för Bengt när vädret tillåter. Han vandrar en hel del och sätter sig också gärna på cykeln för att uppleva naturen. När han inte är på Mallorca, är han bosatt utanför Varberg.

 

Tommy Petersson, ägare till ACM

Tommy är 69 år och även han kallar sig för deltidspensionär. Som tidigare nämnts sitter också han i ACMs styrelse och är involverad och deltar i vissa projekt, som till exempel ett projekt inom bryggerinäringen. Tommy har däremot lämnat över sina tidigare kundansvar till Emil Engvall och Niklas Wimnell. Vid sidan av sina uppgifter i ACM är han också ordförande i sin bostadsrättsförening, vilket tar en del tid i anspråk.

Tommy och hans fru Marianne bor i Göteborg och gillar att resa och se sig om kring. De tränar på Friskis och Svettis och åker gärna skidor när det finns tillfälle. – Resandet har ju fått ligga nere lite nu under pandemin, men nu blickar vi framåt igen, säger Tommy med glimten i ögat. Annars är vinprovning något som också finns på intresselistan, men även att gå och se Frölunda i hockey och Örgryte IS i fotboll.

Tommy och hans fru spenderar också gärna tid tillsammans med sina barn och barnbarn. Dottern Maria arbetar som förskolelärare och bor i Oslo tillsamman med sin man och sina tre barn, som är 7, 10 och 14 år gamla. – Det var lite jobbigt när pandemirestriktionerna gällde mellan Norge och Sverige då besöken till dotterns familj blev ganska få, säger Tommy. Sonen Daniel är butiksansvarig och bor med sin Lisa i Göteborg. Daniel är bonuspappa till en femåring och i våras fick de tillökning med en liten kille till.

Så började resan
Bengt och Tommy lärde känna varandra i slutet av 90-talet då Bengt var VD för AB CDM. Bengt anställde Tommy 1999 som Key Account Manager inom marknadsområdet Specialkemi. CDM var ett företag som var banbrytande från 60-talet och en bit in på 2000-talet. En leverantör med engagerad personal som gav snabba och effektiva lösningar till sina kunder, vilket skapade mervärde och blev ett stort framgångsrecept inom segmenten Specialkemi, Kommunal vattenrening och Papper & Massa.

Tommy äter gärna en god måltid i solen

Den absolut största leverantören som CDM hade till segmentet Specialkemi var ECC (English China Clay). ECC ägde också CDM och Imerys bildades genomsammangående av Franska Imetal och ECC hösten 1998. Imerys blev då också ägare till CDM. Hösten 2004 valde Imerys att sälja CDM till Ciba Specialty Chemicals. Marknadsområdet Specialkemi låg en bit utanför Cibas normala affärsverksamhet varför man slog fast att Imerys skulle få bättre betalt om konceptet med Specialkemi med Imerys som leverantör ingick i försäljningen. Imerys ville dock bara låsa sig till ett avtal med Ciba på tre år.

När försäljningsprocessen av CDM startade, anade Bengt och Tommy att just marknadsområdet Specialkemi skulle bli en udda verksamhet i Ciba om de köpte CDM. Bengt avslutade sin anställning hos Ciba under 2006, medan Tommy fortsatte att vara anställd in i 2007. Monica Jällbrink som skötte kundservicen på kontoret för Specialkemi, var också kvar i Ciba tillsammans med Tommy.

När avtalsperioden mellan Imerys och Ciba började närma sig sitt slut, kände både Tommy och Monica att deras verksamhet var just udda i företaget. De var helt eniga i att de ville komma loss från Ciba till ett helt oberoende bolag och att de ville ha med Bengt i tankeprocessen.

De började undersöka vilka förutsättningar som fanns för att eventuellt kunna få ett distributörsavtal med Imerys för Performance Minerals i Norden efter att avtalet med Ciba löpte ut. Arbetet med att övertyga Imerys var nu i gång, men de hade tänkt att sköta försäljningen i egen regi och var till en början kalla inför tanken att släppa ifrån sig detta till en distributör.

Under sommaren 2007 reste Bengt och Tommy över till Imerys i Cornwall/England och förklarade för dem att de ville satsa på en egen verksamhet. Även om Imerys tvekade lyckades de övertyga dem och ett längre avtal undertecknades.

Bengt på golfbanan där han gärna tillbringar tid

Bengt registrerade i augusti 2007 bolaget ACM AB, där han och Tommy blev ägare med 50% vardera. Bengt började ordna med praktiska saker inför starten, under tiden som Tommy och Monica betade av sina uppsägningstider hos Ciba. Monica anställdes för att sköta om allt som hon tidigare gjort under CDM/Ciba, och lite till. Bengt och Tommy fick i det här läget rent praktiskt kasta sig in i mångt mycket mer än de vanliga arbetsuppgifterna de varit vana vid.

Visionen med ACM är att skapa samma anda och kultur som CDM hade och även bearbeta samma marknadssegment inom Specialkemi, Papper & Massa och Kommunal Vattenrening. Nyckelfrasen ”Kemikalier med Specialiserad kunskap” skulle bli samma ledstjärna i ACM som den var i CDM. Bengt och Tommy är båda övertygade om att den personliga kontakten med kunderna gör skillnad i form av tillit och förtroende, och att ”Just in time” är viktigt för våra kunder.

Målet med ACM är att det ska gå ihop och ge ett visst överskott. Det var lite knackigt i början vid överlämningen från de gamla distributörerna. Finanskrisen kom i september 2008, men trots det satsade Bengt och Tommy på att värva tre medarbetare från gamla CDM till marknadsområdet Papper & Massa under våren 2009.

Det var några tuffa år i början, men nu fungerar det riktigt bra tycker de båda kompanjonerna. –Under resans gång har dock antalet pappersbruk och maskiner reducerats en hel del, men vi har ändå klarat det ganska bra ändå tack vare lite anpassningar av kostnadskostymen, konstaterar Bengt. Viss tid spenderades i början av 2009 till att undersöka möjligheterna att även gå in på området Kommunal Vattenrening. Det skrinlades dock baserat på den tröghet som är inom kommunal upphandling och den tuffa konkurrens som råder där.

Framtiden för företaget
Det finns stora möjligheter att växa oss starka genom bra kontakter i ett stort kontaktnät både på kund- och leverantörssidan. Vi förser våra kunder med kompetens och service, där vi alltid ska vara vår egen värsta konkurrent. Det kommer alltid att finnas plats för ett sådant företag då en distributör värnar om sina kunder och marginaler, fastslår ACMs ägare.

Vi tackar Bengt och Tommy för en trevlig pratstund.

Jan Larsson

Alla nyheter
Du är:
>
>
Vi tog en pratstund med våra ägare
Dela sidan: